Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.


Loading...

Groeien in crisistijd in de bouw- en infrasector?

Maikel, Guido, Robbert, Ruud & Iwan

De coronacrisis brengt onzekerheid met zich mee, voor vrijwel elke organisatie en iedere ondernemer. Dus ook voor bedrijven in de bouw- en infra, een sector die toch al de nodige klappen kreeg door de stikstof- en PFAS-crisis. Personeelsuitbreiding lijkt daarom op dit moment een enorm risico. Maar niet iedere organisatie laat zich daardoor afschrikken. Zoals civieltechnisch adviesbureau Consul Infra Group uit Ohé en Laak, dat ondanks alle tegenslagen juist nu besluit te groeien. Een positief geluid in donkere tijden.

Maikel Schroën is mede-oprichter van Consul Infra, een adviesbureau dat opdrachtgevers én aannemers ondersteunt bij de uitvoering van projecten in de infrastructuur. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van een stadscentrum of het vervangen van de riolering in een wijk. Schroën richtte Consul Infra op in 2015, samen met Iwan Paffen. Beiden waren toen in dienst bij een grote landelijke speler in de bouw en infrastructuur. "Een prachtig bedrijf, maar we constateerden op een gegeven moment dat we daar niet genoeg voldoening uit haalden" aldus Schroën. "Daarop hebben we het heft in eigen handen genomen. Eerst parttime, maar al snel gingen we fulltime aan de slag met Consul Infra. Ik vanaf 2017, en Iwan een jaar later."

Netwerk
Het adviesbureau ontwikkelde zich in 2019 sneller dan Schroën en zijn compagnon hadden voorzien. Om de groei op te vangen maakten ze dankbaar gebruik van Schroëns netwerk. Want hij had nog altijd contact met de studenten met wie hij in 2011 was afgestudeerd met de opleiding ‘Built Environment’ aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. "Ik belde met Roel Detische, één van mijn oud-studiegenoten, om te horen hoe het met hem ging. Toen ik hoorde dat hij niet helemaal op zijn plek zat, heb ik hem spontaan gevraagd bij ons te komen werken. Daar hoefde hij geen vijf seconde over na te denken!"

Oude bekende
Anderhalf jaar later volgde Guido Batens, ook een oude bekende. Geen oud-medestudent, maar oud-docent. "Maikel en Roel vormden samen met Robbert Jacobs een van mijn eerste afstudeergroepen" vertelt Batens. "Na hun studie ben ik de heren blijven volgen. Ik liep al een tijdje met de gedachte om weer de beroepspraktijk te gaan. Op de dag dat ik een opleiding omgevingsmanagement afrondde las ik dat Consul Infra een omgevingsmanager zocht. Na twee gesprekken hebben we snel de knoop doorgehakt."

Maar daar bleef het niet bij, want per 1 april trad ook Robbert Jacobs in dienst bij Consul Infra. "Maikel vroeg of ik interesse had om voor hun te komen werken. Op dat moment voelde ik mij al niet meer zo prettig in mijn huidige baan. Vanwege de reisafstand, van vaak meer dan vier uur per dag, maar ook het gebrek aan binding met mijn team na een recente reorganisatie. Ik voelde me niet meer op mijn plek."

Onderscheid
Juist de werksfeer, de mentaliteit en de manier van werken onderscheidt Consul Infra van andere werkgevers, zo vertelt mede-oprichter Schroën. "Mijn collega’s hebben veel vrijheid. Ze hoeven geen verlofuren bij te houden of aan te vragen, ze hoeven niet te verantwoorden waar ze zijn of wanneer ze waar aan werken. Alles is projectmatig opgezet, en meestal kunnen ze dat zelf inrichten. Deze vrijheid en zelfsturing leidt juist tot meer verantwoordelijkheids­gevoel en betrokkenheid. En ik zie dat ze daardoor met meer plezier werken."

Vrijheid
Iets dat door Detische volmondig wordt bevestigd. "Ik krijg bij Consul Infra alle vrijheid om mijn eigen kwaliteiten te gebruiken. Het self supporting functioneren past helemaal in mijn straatje. Dit geldt voor zowel het uitvoeren van projecten of opdrachten, als zorgen dat ik zelf voldoende opdrachten heb om het hele jaar gevuld te hebben. Heerlijk om op deze manier te werken." Zijn nieuwbakken collega Jacobs deelt die mening. "Geen opdracht is hetzelfde. Ik kan mijn creativiteit weer kwijt in mijn werk en heb meer vrijheid. In hoe ik mij wil ontwikkelen, in wat voor werkzaamheden ik zou willen doen en in welke functies ik zou willen vervullen. We vormen een heel hecht team en ondersteunen elkaar in alles. Dat leidt tot een zeer prettige werksfeer."

Met de indiensttreding van Jacobs is de enthousiaste vriendengroep die samen afstudeerde weer compleet. Hun gezamenlijke ambitie lijkt het recept om van Consul Infra een succes te maken, zo weet oud-docent Batens. "Ze waren tijdens hun studie al enorm gedreven. Dat blijkt wel uit hun reactie op het eindcijfer: "Kunt u misschien onderbouwen waarom het een 9 is geworden geen 10?"

Rekensommetje
Het is typerend voor de medewerkers, en dus ook voor het bedrijf. Presteert Consul Infra goed, dan profiteren de werknemers daarvan. Aan de andere kant geldt er geen cao en betaalt de werkgever niet mee aan een pensioenregeling. Iets waar misschien niet iedereen zich prettig bij voelt. Ook Batens had in eerste instantie twijfels over de arbeids­voorwaarden: een basissalaris en een bonusregeling. Maar uiteindelijk is hij dik tevreden. "Eigenlijk is het gewoon een rekensommetje. Voor mij is het belangrijk dat ik zaken goed geregeld heb, of ik dat nu zelf doe of mijn werkgever maakt dan niet uit. Als er aan het eind van de maand maar voldoende overblijft om prettig te kunnen leven. En dat lukt allemaal heel aardig, zeker gecombineerd met de werkvrijheid en het werkplezier dat we als team hebben."

Uitbreiding
In juli opent Consul Infra een kantoor in Heerlen, in de oude mijnschool aan de Benzenraderweg. Op 1 juli breidt Consul Infra uit met nog eens twee medewerkers, ook twee schoolverlaters van de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Daarmee is het bedrijf gegroeid naar een omvang die Schroën en zijn compagnon voor ogen hadden. "Dan hebben we een goede verdeling van kwaliteiten, kennis en ervaring. Acht medewerkers is groot genoeg om de mooiere opdrachten aan te kunnen nemen en klein genoeg om heel flexibel te zijn."

Rooskleurig
Schroën ziet de toekomst dan ook rooskleurig tegemoet, ondanks de huidige crisis. De flexibele opzet van het bedrijf, gecombineerd met de kennis en ervaring van zijn gedreven medewerkers geven wat hem betreft de doorslag. "We hebben al in een vroeg stadium de risico's herkend van de PFAS- en de coronacrisis. Daarom zijn we gaan focussen op de kansen. Dat betekent dat we sinds april meer aandacht geven aan opleiding en kennisdeling. We blijven werken aan mooie projecten, op een prettige manier met fijne collega’s. Zo werken we gaandeweg aan onze goede naam en reputatie. De coronacrisis raakt ons zeer zeker, maar wanneer de storm straks voorbij is, komen wij er sterker uit. We zijn klaar voor wat erna komt."

Iwan, Maikel, Roel & Bas

Iwan, Maikel, Roel & Bas

Bas en Sander

Bas en Sander